From Our Blog

DYNIOWO-DAKTYLOWE BUŁECZKI

Miły początek dnia z dyniowo-daktylowymi bułeczkami🥧 Pasta daktylowa jest idealnym nadzieniem do wypieków, ponieważ nie zmienia swojej struktury podczas pieczenia🔥

Składniki

  • ✔ 330 g mąki orkiszowej,
  • ✔ 150 g puree z dyni,
  • ✔ 1 opakowanie drożdży instant,
  • ✔ skórka otarta z pomarańczy,
  • ✔ 10 g syropu daktylowego #pterodaktyl,
  • ✔ 1 żółtko,
  • ✔ 60 ml mleka roślinnego,
  • ✔ 1 łyżka oleju,
  • ✔ 100 g pasty daktylowej #pterodaktyl.

Pastę daktylową zmieszać z 20 ml wody. Mąkę przełożyć do miski, dodać syrop oraz drożdże instant. Wymieszać. Doprawić skórką z pomarańczy.

Do wymieszanych składników dodać żółto. Następnie dodać puree dyniowe i dobrze wymieszać. Dodać olej i lekko podgrzane mleko i dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykroić krążki ciasta, na które kłaść pastę daktylową.
Formować pączki. Ułożyć na blasze na papierze. Odłożyć pod przykryciem na kolejne 25-30 minut, aby wyrosły. Wyrośnięte pączki piec w 180 stopniach, do ładnego zrumienienia. Wyjąć, ostudzić na kratce. Odrobinkę musnąć cukrem pudrem.